محمد حسن محبعلي با اشاره به انجام عمليات باستانشناسي و شناسايي برج و بارو و محوطه در همان دوره افزود: همچنين گروه ايتاليائيها از طرف دانشگاه شهيد بهشتي تحقيقاتي را بر روي مرمت گنبد انجام دادند.
وي با بيان اينکه در زمان انقلاب مرمت گنبد تعطيل شد بيان داشت:در طول چهارسال عمليات مطالعه، شناخت و پژوهش گنبد در زمينه مصالح، باستان شناسي، اقليم، باد و زمين شناسي و غيره انجام و سپس اقدامات مرمتي در بخشهاي پژوهش، برج و بارو و ارتباط آن با شهر، کاشي گنبد، تزئينات زير گنبد و ساماندهي محوطه تقسيم بندي شد.
وي اقدام بعدي را آزادسازي همه بخشهاي ارگ سلطانيه براي انجام عمليات پژوهشي عنوان کرد و افزود:پنج قطعه خانه و نيز هفت پلاک بدون مالک براي آزادسازي تمامي بخشهاي سلطانيه باقي مانده است.
وي با اشاره به راهاندازي کارگاه کاشيکاري در پايگاه پس از انجام عمليات خاکشناسي و آزمايش براي شناسايي خاک نگهدارنده کاشي، تزئينات بخشهاي زيرين گنبد را مهمترين و اصليترين عمليات مرمتي عنوان کرد و گفت: در درجه اول مستندسازي و تثبيت تزئينات، خواناسازي بر اساس ارتباط تزئينات با معماري و زمينه سازي تزئينات باقي مانده به طور ساده بر اساس تعميرات منشورهاي بين المللي انجام شد.
محبعلي با اشاره به اينکه درحال حاضر يک چهارم از عمليات مرمت تزئينات به پايان رسيده است با بيان اين که در حريم گنبد سلطانيه 17 اثر ديگر نيز قبل و بعد از دوره ايلخاني وجود دارد بيان داشت: گنبد سلطانيه و مجموعه ارگ سلطانيه به ثبت جهاني رسيده و ساير آثار همچون تپه نور، تپه قلعه و ... به دليل کامل نبودن مراحل پژوهشي در حريم واقع شده که به شرط کامل شدن مراحل پژوهشي ، وارد پرونده ثبت جهاني ميشوند./119
انتهای پیام/